Sanal Mağazanı Hemen Aç
Link Arama Menu Genişlet Doküman

Alan Adını Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Artık bir alışveriş sitesi açmaya hazırsınız. Ve önünümüzde önemli bir adım daha var: Bir alan adı seçmek.

Ganipara size “benimmagazam.ganipara.com” gibi bir mağaza önyüzü sunmaktadır. Bunun yanısıra kendi alan adınızı da Ganipara’ya yönlendirerek, müşterilerinize daha profesyonel bir alışveriş sitesi sunabilirsiniz. Kendinize ait bir alan adı altından satış yapmak, müşterilerinizin size duydukları güveni arttırır.

Alan adları, web sitelerine erişmek için kullandığımız adreslere verilen addır. Alan adı seçimi, alışveirş sitenizin sonraki markalaşma döneminde önemlidir, bu nedenle alan adı seçiminde size yardımcı olabilecek bazı maddeleri sizinle paylaşmak istedik.

Kolay: Alan adı seçerken en temel kural, kolay, hatırlanabilir ve söylenebilir bir alan adı olmasıdır.

Dikkat: Alan adınızı seçerken başka markaların telif haklarını ihlal etmediğinizden emin olmalısınız. Sattığınız ürünlerin rakiplerine yakın bir ismi kullanmak telif hakları ihlalleri ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Uzantı: Dünya üzerinde en popüler olarak kullanılan alan adı “.com” uzantılı alan adlarıdır. Ülkemizde kullanılabilen “.com.tr” alan adları yalnızca marka tescil veya şirket kuruluş belgesi ile verildiğinden alınması biraz daha zordur.

Nasıl bir alan adı? Öncelikle satış stratejinize karar vermelisiniz. Eğer çoğunlukla arama motorlarından gelecek müşterilere yönelik bir alan adı seçecekseniz, bu durumda alan adınızın içinde, satığınız ürünlerin isminin geçmesinde yarar vardır. Örn: lezzetlikahve.com. Ancak eğer kendi markanızı oluşturmak ve buradan satış yapmak istiyorsanız ve müşterilerinizi ücretli vereceğiniz reklamlar ve kulaktan kulağa iletişim ile çekecekseniz bu durumda alan adınız daha marka özelliğine sahip bir alan adı olabilir. Örn: starbucks.com.tr

Yaratıcılık: “.com” alan adlarında tek kelimeden oluşan alan adlarının çoğunluğu şu ana kadar alınmıştır. Başkasının almadığı tek kelimeli bir alan adını bulmak oldukça zordur (Örn: elma.com). Bu zorluğu aşmak için iki farklı kelimeyi birleştirebilir ve yeni bir kelime oluşturabilirsiniz. (Örn: elmasepeti.com). Veya kulağa hoş gelen harf dizilimlerinden yararlanarak yeni bir kelime oluşturabilirsiniz (Örn: fizy.com)

Muhtemelen aklınıza ilk gelen alan adı uygun olmayacak ve biraz araştırma yapmak zorunda kalacaksınız. Ancak bu araştırma sonunda işinize uygun bir alan adı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Alan adlarını satın alabileceğiniz sağlayacılardan bazılarının listesi aşağıda yer almaktadır:

.com.tr, gen.tr, web.tr alan adlarını http://nic.tr adresinden alabilirsiniz.

Bunun dışında kalan alan adlarını aşağıdaki sağlayacılardan birinden alabilirsiniz.